Toen VSN iets meer dan 25 jaar geleden als Videotheken Service Nederland het levenslicht zag, lag het entertainmentlandschap er volledig anders bij dan nu. Binnen de verschillende transformaties die de branche in de afgelopen kwart eeuw heeft ondergaan, is VSN een stabiele speler gebleken. Nu de transitie van fysiek naar digitaal op volle kracht doorstoomt, blijft het bedrijf meebewegen. Oprichter en mede-eigenaar Dirk Meiners kijkt met trots terug.

Vanuit een leegstaand woonhuis boven een Zwijndrechtse videotheek startte Dirk Meiners met toenmalig compagnon Klaas Kauffeld in 1991 de groothandel ‘Videotheken Service Nederland’, inspringend op het gat in de markt dat er in die tijd lag op het gebied van koopvideo. In die begindagen was het improviseren, zo herinnert Meiners. “Er was uiteraard geen e-mail,het internet bestond nog niet eens. Alle communicatie verliep met de vaste telefoon en de fax. We hadden slechts twee pc’s staan, die dagelijks door middel van floppy’s werden gesynchroniseerd. Ons tweede pand was een kaal bedrijfshalletje zonder verwarming. Hierin hebben we zelf een provisorisch kantoortje gebouwd, dat met een elektrisch kacheltje werd verwarmd. Er stonden twee bureautjes, de bezoekers zaten op de vuilnisbak. In vergelijking met de beginjaren zitten we er nu, na zes verhuizingen, wel heel comfortabel bij!”

Essentiële momenten

Toch was het bijna niet zo ver gekomen, want zo’n vijf jaar na de start hebben zich donkere wolken boven VSN samengepakt. “We hadden te veel hooi op onze vork genomen. Merchandisingbedrijf ESC, dat zich vooral richtte op het benzine- en foodkanaal, was bijvoorbeeld een risicovolle activiteit die we naast VSN hadden ontplooid. Onderwijl hielden we te weinig controle op de financiële situatie. Dat deed VSN bijna de das om. Mijn compagnon is destijds met ESC doorgegaan, ik werd 100 procent eigenaar van VSN. Met behulp van de bank en het vertrouwen van een aantal leveranciers, is VSN vervolgens uit een diep dal geklommen. Niet lang daarna kwam de dvd op de markt en daarmee kon, in tegenstelling tot koopvideo, een echte massamarkt worden aangeboord. Terugkijkend zijn in feite twee momenten essentieel geweest voor de ontwikkeling van VSN. De dvdmarkt was de eerste, de groei van e-commerce in Nederland de tweede. Wij hebben op dat vlak onze slag geslagen door niet uitsluitend als groothandel te opereren, maar ook aanvullende diensten in de vorm van content en maatwerkoplossingen te bieden.”

Geen spijt

Meiners stelt dat een altijd nuchtere kijk op de markt en het uitgaan van de eigen intuïtie voor het grootste deel het succes van zijn bedrijf hebben bepaald. “We durven te pionieren, maar toch zit het succes, denk ik, in terughoudendheid. Niet overal op toehappen, focus houden op je kern-activiteiten en financieel gezond blijven. Achteraf kun je dan eigenlijk nooit spijt hebben, ook niet als je toch een boot hebt gemist. Wij constateren uiteraard wel bepaalde ontwikkelingen in de markt en we maken dan een weloverwogen beslissing of we er al dan niet iets mee gaan doen. Soms zijn we daardoor ergens te laat ingestapt, zoals de cd-markt waarbinnen we pas laat actief zijn geworden en misschien wel veel meer hadden kunnen profiteren. Nu is het echter alsnog één van de pijlers van ons assortiment.”

Niche bedienen

In een markt waarin fysiek product onder grote druk staat, kan de rol van VSN alleen maar sterker worden, zo meent Meiners. “Wat wij bemerken is dat de markt zich weer meer zal bewegen richting een niche en binnen die markt zal onze rol juist sterker worden. We zien momenteel al een consolidatie aan zowel de klantenkant als de leverancierskant. Bijvoorbeeld Media Markt heeft er voor gekozen om alle inkoop van filmed entertainment te consolideren bij het VSN-zusterbedrijf Kolmio Media (sinds 1 januari dit jaar gefuseerd met VSN). Bij de leveranciers zie je dat de meeste majors een terugtrekkende beweging maken uit Nederland en dat de independents bezuinigingen moeten doorvoeren. Wij kunnen dan een deel van de taken overnemen en de markt toch goed bedienen voor deze leveranciers.”

Consolideren

Met het oog op dat laatste, heeft VSN ict-oplossingen ontwikkeld, zoals als de automatische voorraadmanagementmethode die er voor zorgt dat het assortiment wordt aangevuld. “De ict-oplossingen zijn additioneel en ter ondersteuning van de huidige business. Wel zorgen de oplossingen voor enorme kosten besparingen bij alle partijen in de keten”, zo stelt Meiners. “Door de implementatie van steeds meer voorraadinformatie van de leveranciers in onze systemen, wordt de leverbetrouwbaarheid enorm opgeschroefd. Dit levert gegarandeerd meer verkopen op.” Die laatste ontwikkeling is tekenend voor hoe VSN er een kwart eeuw na de oprichting als koopvideogroothandel voor staat. De komende jaren staan in het teken van consolidatie. “We zullen onze traditionele groothandelspositie als middle-man verder moeten uitbouwen in de vorm van aanvullende services. Of we er over 25 jaar nog steeds zijn? Ik hoop van harte dat er nog een vorm entertainmentretail of e-tail bestaat waar wij een rol in kunnen spelen. Al hoop ik echter dat ik tegen die tijd lekker van mijn pensioen mag genieten!”

Locaties door de jaren